Blok czekoladowy - przepis mojej babci

500 g - herbatniki
200 g - orzech włoski
200 g - masło 82%
100 g - cukier
2 szt - jajko
1 łyżka - mleko
3 łyżki - kakao w proszku
folia/papier do pieczenia

30 minut

Połamać/pokroić na małe kawałki herbatniki i orzech włoski.

Rozpuścić masło w rondlu na małym ogniu. 
Cały czas mieszając dodać stopniowo:
  - łyżkę mleka, 
  - 50 gramów cukru zmieszanego z 2 jajami,  
  - 50 gramów cukru zmieszanego z kakao.
Doprowadzić do zagotowania.

Ściągnąć rondel z ognia. Dodać połamane harbatniki oraz orzech włoski. Mieszać do otrzymania jednolitej masy.

Masę ułożyć na folii lub papierze do pieczenia w kształcie kiełbasy, zawinąć i pozostawić w lodówce na kilka godzin 😉

Gotowy deser kroić na kawałki ~ 1 sm.

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty