Blok czekoladowy - przepis mojej babci

500 g - herbatniki
200 g - orzech włoski
200 g - masło 82%
100 g - cukier
2 szt - jajko
1 łyżka - mleko
3 łyżki - kakao w proszku
folia/papier do pieczenia
Połamać/pokroić na małe kawałki herbatniki i orzech włoski.
Rozpuścić masło w rondlu na małym ogniu.
Cały czas mieszając dodać stopniowo:
- łyżkę mleka,
- 50 gramów cukru zmieszanego z 2 jajami,
- 50 gramów cukru zmieszanego z kakao.
Doprowadzić do zagotowania.
Ściągnąć rondel z ognia. Dodać połamane harbatniki oraz orzech włoski. Mieszać do otrzymania jednolitej masy.
Masę ułożyć na folii lub papierze do pieczenia w kształcie kiełbasy, zawinąć i pozostawić w lodówce na kilka godzin 😉
Gotowy deser kroić na kawałki ~ 1 sm.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz