Pierś kaczki z groszkiem cukrowym
150 g - groszku cukrowego
2 -3 szt. - pomidory koktajlowe
sos sojowy
olej z oliwy
2 -3 szt. - pomidory koktajlowe
sos sojowy
olej z oliwy
Pierś z kaczki jest bardzo wrażliwym mięsem!
Nie może być surowa, ale nie wolno też jej zbytnio przesmażyć!
Piersi z kaczki dokładnie myjemy pod zimną wodą.
Nacinamy skórki przy pomocy ostrego noża. Ważne jest, żebyśmy odkroili tylko tłuszcz, nie tykajmy mięsa! Posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu.
W międzyczasie podgrzewamy patelnię, ewentualnie
piekarnik rozgrzewamy do 200 C bez włączonego termoobiegu.
Pierś
z kurczaka przekładamy na gorącą patelnię stroną ze skórą do dołu. Tłuszcz
powoli wypływa z rozciętej skóry, mięso zaczyna się na nim smażyć.
Smażymy z tej strony przez maksymalnie 3-4 minuty. Następnie mięso obracamy. Pieczemy
maksymalnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
Wstawiamy mięso na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C bez termoobiegu.
Wyciągamy
z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty.
W międzyczasie na patelnię lekko podsmażamy groszek cukrowy i połówki pomodorów koktajlowych na oliwie z oliwek.
Wypoczęte mięso kroimy
ostrym nożem , dodajemy odrobinę gruboziarnistej soli morskiej. Wykładamy na talerz mięso, groszek i pomidorki. Groszek lekko skropiamy sosem sojowym.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz