Pierś kaczki z groszkiem cukrowym



2 szt. - pierś kaczki
pieprz ziołowy
sól gruboziarnista
150 g - groszku cukrowego
2 -3 szt. - pomidory koktajlowe
sos sojowy
olej z oliwy
ok. 20 minut
Pierś z kaczki jest bardzo wrażliwym mięsem! 
Nie może być surowa, ale nie wolno też jej zbytnio przesmażyć!

Piersi z kaczki dokładnie myjemy pod zimną wodą.
Nacinamy skórki przy pomocy ostrego noża. Ważne jest, żebyśmy odkroili tylko tłuszcz, nie tykajmy mięsa! Posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu.

W międzyczasie podgrzewamy patelnię, ewentualnie piekarnik rozgrzewamy do 200 C bez włączonego termoobiegu.

Pierś z kurczaka przekładamy na gorącą patelnię stroną ze skórą do dołu. Tłuszcz powoli wypływa z rozciętej skóry, mięso zaczyna się na nim smażyć. 

Smażymy z tej strony przez maksymalnie 3-4 minuty. Następnie mięso obracamy. Pieczemy maksymalnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.

Wstawiamy mięso na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C bez termoobiegu.

Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty.

W międzyczasie na patelnię lekko podsmażamy groszek cukrowy i połówki pomodorów koktajlowych na oliwie z oliwek.

Wypoczęte mięso kroimy ostrym nożem , dodajemy odrobinę gruboziarnistej soli morskiej. Wykładamy na talerz mięso, groszek i pomidorki. Groszek lekko skropiamy sosem sojowym.


Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty