Ravioli z krewetkami i labraksem
1 łyżeczka - atrament z mątwy
250 g - mąka pszenna
1 szt - jajko
2 szt - żółtka
2-3 łyżki - ciepła woda
1 łyżka - oliwa z oliwek
sól, pieprz
100 g - filet labraksa
100 g - filet labraksa
6 szt - krewetki duże
gałązka tymianku
0,25 l - Śmietanka 30%
szpinak baby
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
50 minut - 2 porcje
gałązka tymianku
0,25 l - Śmietanka 30%
szpinak baby
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

Сiasto:
Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajko oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę i atrament z mątwy.
Zagnieść ciasto, dodać wodę w takiej iłości, żeby było gładkie i elastyczne i czarny kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.
Farsz:
Starannie umyć krewetki.
Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajko oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę i atrament z mątwy.
Zagnieść ciasto, dodać wodę w takiej iłości, żeby było gładkie i elastyczne i czarny kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.
Farsz:
Starannie umyć krewetki.
Obetnąć im glowy.
Oberwać kawałki pancerza delikatnie.
Wypatroszyć krewetki (usunąć jelita z dwóch stron).
Opłuć wypatroszone krewetki w zimnej wodzie.
Pokroić drobno.
Pokroić drobno.
Umyć filet labraksa
Pokroić drobno.
Dodać do krewetek.
Dodać sól, pieprz mielony, sok z cytryny i staranie wymieszać farsz.
Sos:
Usmażyć posiekany czosnek na patelni z gałązką tymianku, dodać śmietankę oraz posiekaną pietruszkę i szpinak. Lekko zredukować.
____
Ciasto cienko wałkować, wyciąć koła przy pomocy szklanki. Na środek koła ułożyć kulki z farszu. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć brzegi ciasta na około farszu.
Gotować w osołonym wrzątku z głowami krewetek 3 minuty. Podawać z sosem.
Smacznego 😉
Pokroić drobno.
Dodać do krewetek.
Dodać sól, pieprz mielony, sok z cytryny i staranie wymieszać farsz.
Sos:
Usmażyć posiekany czosnek na patelni z gałązką tymianku, dodać śmietankę oraz posiekaną pietruszkę i szpinak. Lekko zredukować.
____
Ciasto cienko wałkować, wyciąć koła przy pomocy szklanki. Na środek koła ułożyć kulki z farszu. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć brzegi ciasta na około farszu.
Gotować w osołonym wrzątku z głowami krewetek 3 minuty. Podawać z sosem.
Smacznego 😉
Komentarze
Prześlij komentarz