Ravioli z krewetkami i labraksem


1 łyżeczka - atrament z mątwy
250 g - mąka pszenna
1 szt - jajko
2 szt - żółtka
2-3 łyżki - ciepła woda 
1 łyżka - oliwa z oliwek
sól, pieprz
100 g - filet labraksa
6 szt - krewetki duże
gałązka tymianku
0,25 l - Śmietanka 30% 

szpinak baby
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
50 minut - 
2 porcje


Сiasto:
Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajko oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę i atrament z mątwy.

Zagnieść ciasto, dodać wodę w takiej iłości, żeby było gładkie i elastyczne i czarny kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.

Farsz:
Starannie umyć krewetki. 
Obetnąć im glowy.
Oberwać kawałki pancerza delikatnie. 
Wypatroszyć krewetki (usunąć jelita z dwóch stron).
Opłuć wypatroszone krewetki w zimnej wodzie.
Pokroić drobno.

Umyć filet labraksa
Pokroić drobno.
Dodać do krewetek.
Dodać sól, pieprz mielony, sok z cytryny i staranie wymieszać farsz.

Sos:
Usmażyć posiekany czosnek na patelni z gałązką tymianku, dodać śmietankę oraz posiekaną pietruszkę i szpinak. Lekko zredukować.
____

Ciasto cienko wałkować, wyciąć koła przy pomocy szklanki. Na środek koła ułożyć kulki z farszu. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć brzegi ciasta na około farszu.
Gotować w osołonym wrzątku z głowami krewetek 3 minuty. Podawać z sosem.

Smacznego 😉

Komentarze

Popularne posty