Gruszki w sosie czekoladowym



2-4 - twarde gruszki
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki - płatków migdałowych
2 łyżki - cukru trzcinowego

sos:

1 szklanka - mleka roślinnego
4 łyżki - cukru trzcinowego
4 łyżki - kakao
2 łyżki - mąki ziemniaczanej

ok. 30 minut


Przygotować sos. Zagotować 1/2 mleka. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym i kakao. wlać do wrzącego mleka i gotować 2-3 min, mieszając.

Naczynie z sosem wstawić do zimnej wody, ostudzić, często mieszając.

Gruszki obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.

Do rondla wlać 2 szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia. Wstawić gruszki ogonkami do góry i gotować pod przykryciem 7-8 min. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Polać sosem i posypać ptatkami migdałowymi.


Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty