Gruszki w sosie czekoladowym
4 łyżki - płatków migdałowych
2 łyżki - cukru trzcinowego
sos:
1 szklanka - mleka roślinnego
2 łyżki - cukru trzcinowego
sos:
1 szklanka - mleka roślinnego
4 łyżki - cukru trzcinowego
4 łyżki - kakao
2 łyżki - mąki ziemniaczanej
4 łyżki - kakao
2 łyżki - mąki ziemniaczanej
Przygotować sos. Zagotować 1/2 mleka. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym i kakao. wlać do wrzącego mleka i gotować 2-3 min, mieszając.
Naczynie z sosem wstawić do zimnej wody, ostudzić, często mieszając.
Gruszki obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.
Do rondla wlać 2 szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia. Wstawić gruszki ogonkami do góry i gotować pod przykryciem 7-8 min. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Polać sosem i posypać ptatkami migdałowymi.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz