Klopsiki w ptasich gniazdach

Makaron:
220 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli

Dla koloru:
marchewka / burak / szpinak

Klopsiki:
200 g  mięsa mielonego
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
1 czerwona cybulka

ok. 50 minut


Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajka oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę.

Zetrzeć na tarce burak oraz marchew.
Zblendować w mikserze szpinak. Odcedzić sok w pojemniki.

Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do każdej części dodać przygotowany sok z buraka, marchewki lub szpinaka.






Zagnieść ciasto po raz kolejny żeby było gładkie i elastyczne i kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.







W międzyczasie drobno pokroić cebulę, wymieszać mięso mielonę z solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym oraz cebulą. Uformować klopsiki. Wstawić wodę na klopsiki, posolić (1 łyżka na 2  litry wody). Wrzucić ich do wrzącej wody, gotować 7-10 minut (w zależności od wielkości klopsików).


Ciasto na makaron pociąć na tagliatelle.



Wstawić wodę na makaron, posolić (1 łyżka na 2  litry wody). Wrzucić makaron do wrzącej wody.
Makaron - al dente -  gotować 2 minuty.






Ugotowany makaron przełożyć na talerz w ksztalcie ptasich gniazd. 
Do każdego gniazdka wsadzić swoje "jajo" - klopsika 😊.

Mozna podawać z moim ulubionym sosem kremowo-czosnkowym, z sosem powstalym na bazie wywaru z klopsików, po prostu z sosem sojowym lub z jakimkolwiek w zależności od wyobraźni!

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty