Małże św. Jakuba
3 - przegrzebki
200 g - groszku zielonego
1,5 - szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny1,5 - szklanki mleka
150 g - śmietanki 30%
2 łyżki - masła
1-2 łyżki - oliwy
natka pietruszki
sól, pieprzGroszek ugotować, zblendować z masłem (1 łyżka), solą, pieprzem i mlekiem.
Przegrzebki
oczyścić i umyć. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym maśle (1
łyżka) z oliwą z każdej strony przez ok. 1 min.
Po przegrzebkach na tej samej patelni podgrzeć masło, dodać do niego śmietankę
i sok wyciśnięty z cytryny. Zamieszać. Przyprawić pieprzem. Dodać
posiekaną pietruszkę. Lekko zredukować.
Na talerz ułóż puree z groszku, przegrzebki, sos kremowo-cytrynowy i udekorować.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz