Małże św. Jakuba



3 - przegrzebki 
200 g - groszku zielonego
1,5 - szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
150 g - śmietanki 30%
2 łyżki - masła
1-2 łyżki - oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz


ok. 15 minut


Groszek ugotować, zblendować z masłem (1 łyżka), solą, pieprzem i mlekiem.
Przegrzebki oczyścić i umyć. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym maśle (1 łyżka) z oliwą z każdej strony przez ok. 1 min. 
Po przegrzebkach na tej samej patelni podgrzeć masło, dodać do niego śmietankę i sok wyciśnięty z cytryny. Zamieszać. Przyprawić pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę. Lekko zredukować.

Na talerz ułóż puree z groszku, przegrzebki, sos kremowo-cytrynowy i udekorować.

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty