Sałatka z kurczaka, malin i szparagów


300 g - piersi kurczaka
1 - pęczek zielonych szparagów
1 - garść rukoli
1 - ząbek czosnku
1 łyżka - octu balsamicznego
1 łyżka - oliwy
1 łyżeczka - miodu
1 łyżeczka - cukru
1/2 szklanki - malin
sól, pieprz biały, papryka ostra
folia aluminiowa
ok. 60 minut

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe koncówki. 
Gotować 8-10 min ustawione główkami do góry w wodzie z solą i cukrem. 
Osączyć i pokroić na kawałki.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą i papryką, zawinąć w folię aluminiową. 
Piec 20-25 min w temp. 200 C. 
Wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry. 

Rukolę umyć, osuszyć, umieścić na talerzu. Ułożyć na niej plastry kurczaka i szparagi, posypać częscią malin. 
Pozostałe maliny utrzeć z miodem i octem balsamicznym, przetrzeć przez sitko. 
Powstałym sosem skropić sałatkę.

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty