Sałatka z kurczaka, malin i szparagów
300 g - piersi kurczaka
1 - pęczek zielonych szparagów
1 - garść rukoli
1 - ząbek czosnku
1 łyżka - octu balsamicznego
1 łyżka - oliwy
1 łyżeczka - miodu
1 łyżeczka - cukru
1/2 szklanki - malinsól, pieprz biały, papryka ostra
folia aluminiowa
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe koncówki.
Gotować 8-10 min ustawione
główkami do góry w wodzie z solą i cukrem.
Osączyć i pokroić na kawałki.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą i
papryką, zawinąć w folię aluminiową.
Piec 20-25 min w temp. 200 C.
Wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry.
Rukolę umyć, osuszyć, umieścić na
talerzu. Ułożyć na niej plastry kurczaka i szparagi, posypać częscią malin.
Pozostałe maliny utrzeć z miodem i octem balsamicznym, przetrzeć przez
sitko.
Powstałym sosem skropić sałatkę.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz