Tagliatelle z krewetkami w kremowym sosie czosnkowym
Makaron:
220 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka - atrament z mątwy
Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajka oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę i atrament z mątwy.
Zagnieść ciasto żeby było gładkie i elastyczne i czarny kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.
Krewetki w sosie:
1 łyżka - oliwa z oliwek
6 szt. - krewetek tygrysich
0,25 l - Śmietanka 30%1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
Opłukać krewetki, obrać z pancerzy, wyjąć jelita.
Na patelni, na oliwie z oliwek lekko podsmażyć posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane krewetki.
Gdy krewetki się podsmażą dodać śmietankę oraz posiekaną pietruszkę. Lekko zredukować.
Krewetki w sosie mogą być podawane jako osobne danie 😊
Makaron - al dente - gotować 2 minuty.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Wyłożyć tagliatelle z sosem i krewetkami na talerz. Udekorować bazylią.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz