Tagliatelle z krewetkami w kremowym sosie czosnkowym



Makaron:

220 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka - atrament z mątwy



Przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, w które wbić jajka oraz dodać żółtka.
Dodać oliwę i atrament z mątwy.

Zagnieść ciasto żeby było gładkie i elastyczne i czarny kolor był jednolity.
Owinąć ciasto folią spożywczą, odstawić odpocząć.

Krewetki w sosie:

1 łyżka - oliwa z oliwek
6 szt. - krewetek tygrysich 
0,25 l - Śmietanka 30%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki







Opłukać krewetki, obrać z pancerzy, wyjąć jelita.
Na patelni, na oliwie z oliwek lekko podsmażyć posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane krewetki.
Gdy krewetki się podsmażą dodać śmietankę oraz posiekaną pietruszkę. Lekko zredukować.

Krewetki w sosie mogą być podawane jako osobne danie 😊

Ciasto na makaron pociąć na tagliatelle. Wstawić wodę na makaron, posolić (1 łyżka na 2  litry wody). Wrzucić makaron do wrzącej wody.
Makaron - al dente -  gotować 2 minuty.

Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Wyłożyć tagliatelle z sosem i krewetkami na talerz. Udekorować bazylią.

Smacznego 😊


ok. 50 minut

Komentarze

Popularne posty