Ośmiornica po Galicyjsku


1 kg osmiomica 
2 - 3 - ziemnika
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
papryka słodka w proszku

ok. 90 minut


Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w garnku z odrobina soli. 

Do drugiego garnka wlewamy wodę, dosypujemy soli i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda zacznie wrzeć łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją a następnie wyciągamy. 

Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Dzięki temu procesowi kolagen. zawarty we włoknach mięsa, pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staje się twardy przez naglą zmianę temperatury 

Po ugotowaniu ziemniaków, odsączamy je a następnie kroimy w ćwiartki i odstawiamy. 

Dla małej ośmiormicy około 1 kg należy gotować około 50 minut.

By sprawdzić czy ośmiornica jest gotowa sprawdzamy dwa elementy:
* Kolor-ośmiornica musi mieć czerwony kolor
* Stopień twardości mięsa (mięso musi być sprężyste). 
Sprawdzamy to wkuwając wykalaczke w mięso. 


Po wyciągnięciu ośmiornicy kroimy mięso na małe, jednej wielkości kawałki (ok. 2-3 cm.). Wykładamy je na ta talerz. Posypujemy całość papryką czerwoną, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą gruboziarmistą.



Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty