Ośmiornica po Galicyjsku
1 kg - osmiomica
2 - 3 - ziemnika
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
papryka słodka w proszku
Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w
garnku z odrobina soli.
Do drugiego garnka wlewamy wodę, dosypujemy soli i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda
zacznie wrzeć łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją a następnie
wyciągamy.
Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Dzięki temu procesowi kolagen.
zawarty we włoknach mięsa, pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staje
się twardy przez naglą zmianę temperatury
Po ugotowaniu ziemniaków,
odsączamy je a następnie kroimy w ćwiartki i odstawiamy.
Dla małej
ośmiormicy około 1 kg należy gotować około 50 minut.
By sprawdzić czy ośmiornica jest gotowa
sprawdzamy dwa elementy:
* Kolor-ośmiornica musi mieć czerwony kolor
* Stopień twardości mięsa (mięso musi być sprężyste).
Sprawdzamy
to wkuwając wykalaczke w mięso.
Po wyciągnięciu ośmiornicy kroimy mięso na małe, jednej wielkości kawałki (ok. 2-3 cm.). Wykładamy je na ta talerz. Posypujemy całość papryką czerwoną, skrapiamy oliwą z oliwek
i posypujemy solą gruboziarmistą.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz