Crema Catalana



Składniki dla 4 osób:

30 g - mąki kukurydzianej
1 litr - mleka
skurka z 1 cytryny
4 szt. - żótka
200 g - cukru
0,5 łyżeczki - cynamonu w proszku
laska cynamonu


ok. 30 minut


Do nieduzego rondla wlewamy mleko, dodajemy cynamon w proszku i skórkę z cytryny startą na tarcy. Podgrzewamy na małym ogniu.

W oddzielnym naczyniu połączyć żółtka z mąką kukurydzianą oraz cukier. Wymieszać aż przybiorą jednolitą masę.

Tym czasem mleko przybiera aromatu cytrynyi cynamonu. Gdy mleko bedzie już gorące (nie wnzące) dodajemy polaczone żołtka z cukrem i mąką. Cały czas mieszamy tak by nie powstały grudki!

Gdy masa odpowiednio zgestnieje, wlewamy do glinianych miseczek, lub kokilek do kremu brülé. Pozostawiamy do ostygniecia.

Przed podaniem sypiemy na wierzch cukier i przypalamy palnikiem lub wstawiamy do piekamika z gornym płomieniem.

Gdy cukier się skarmelizuje krem kataloński jest gotowy do podania.



Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty