Crema Catalana
4 szt. - żótka
200 g - cukru
0,5 łyżeczki - cynamonu w proszku
laska cynamonu
200 g - cukru
0,5 łyżeczki - cynamonu w proszku
laska cynamonu
Do nieduzego rondla wlewamy mleko, dodajemy cynamon w proszku i skórkę z cytryny startą na tarcy. Podgrzewamy na małym ogniu.
W oddzielnym naczyniu połączyć żółtka z mąką kukurydzianą oraz cukier. Wymieszać aż przybiorą jednolitą masę.
Tym czasem mleko przybiera aromatu cytrynyi cynamonu. Gdy mleko bedzie już gorące (nie wnzące) dodajemy polaczone żołtka z cukrem i mąką. Cały czas mieszamy tak by nie powstały grudki!
Gdy masa odpowiednio zgestnieje, wlewamy do glinianych miseczek, lub kokilek do kremu brülé. Pozostawiamy do ostygniecia.
Przed podaniem sypiemy na wierzch cukier i przypalamy palnikiem lub wstawiamy do piekamika z gornym płomieniem.
Gdy cukier się skarmelizuje krem kataloński jest gotowy do podania.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz